2019. júl 14.

Mennyi az annyi? A végsebesség bővülötében

írta: apriliars
Mennyi az annyi? A végsebesség bővülötében

Ez az egyik első technikai adat amit a motorunk kapcsán elszokott hangzani a haveri beszélgetések közben, hogy mennyivel is megy. Az NSR esetében a gépkönyvben nincs ekzakt módon leírva az érték. De akkor mennyi lehet az annyi? Milyen végsebességgel számolhatunk?

topspeed3.jpg

 

Hát azért ez nagyon sok mindentől függ. Meghatározáshoz talán az egyik legegyszerűbb módja, hogy körbe nézünk a rendelkezésre álló források között. (Persze csak fojtatlan motorral számolva. Tekintve, hogy több féle fojtás létezett ezért azok teljesítményére nem vállalkoznék ;) )

A magyar nyelvű Wikipédia 140 km/h-t ír.

Az én személy tapasztalatom szintén 140 km/h

Sportmotor.hu-s tesztek 130-170 között szórnak (bár egy valaki írt 197-et de szerintem biztos nem ismeri a számokat :D )

youtube-on pedig számos érték van:

  • Neki 170
  • Itt 160
  • Ez 155
  • Ennél pedig 150 (igaz az egymás után többször is)
  • Neki 135 (de ő inkább az olaj tartály feltöltésével foglalkozna, mert ha 130-nál egyszer csak elfogy és megszorul az nem lesz annyira humoros)

Ez persze mind órán mérve, ami ennél a tempónál kb 10 km/h-val kb többet mutat a valóságosnál. Illetve nem lehet tudni, hogy ki mit tuningolt a felvételen szereplő járgányokon.

Szóval ha 140-150 közötti értéket mondasz erre a kérdésre akkor nem lősz nagyon mellé ;)

Minden esetre ha ki próbálnád a saját motorod végsebességét a következőket azért tartsd észben:

  1. Csak jó műszaki állapotú motorral próbálkozz. Ne ekkor szoruljon meg a blokk műszaki hiba miatt, és jó volna ha a vásznon futó gumi sem itt adná fel
  2. Öltözz fel. Mondjuk ezt egy mezei motorozáshoz is nagyon javaslom. Azért 140-ről eltart egy ideig amíg a hátadon csúszva elfogy a tempo. Ha megtörténik a baj jobb ha nem csak egy poló van rajtad.
  3. Olyan helyen próbáld ahol lehet. Szóval ne a falu határában. A legjobb versenypályán nyílt napon, vagy autópályán nem forgalmas időszakban. Esetleg tényleg az Autobahnon és akkor tuti legális is lesz egy magasabb érték esetén is :D
  4. Száraz, jó időben, fényes nappal. Éjszaka ne jaszkarizzunk, ahogy esőben és hidegben sem. A gumid és a motor is egy szép nyári nap fogja a legjobb formáját hozni.

A végsebességtől függetlenül talán az összes ilyen motorról el lehet mondani az utazóját: 110 km/h körül. Tekintve, hogy ezt követően leginkább csak plexi mögé lapulva viselhető el a szél terhelés, az meg nem praktikus hosszabb távhoz :)  

Szólj hozzá

adatok videok honda nsr