2018. okt 21.

Használható 2t olajak

írta: apriliars
Használható 2t olajak

A gépkönyv szerint Honda 2 stroke olaját kellene használni a külön olajozó tartályban vagy azzal megegyező minőségűt. Persze sehol nincs leírva, hogy mit is tudott a Honda 2 stroke olaj és már ebben a formában nem is gyártják. (Van úgyan 2t olaja a Hondának, de az már ennél tovább fejlesztett) De akkor milyen olajat kell használni, hogy ne nyúljak mellé?

olaj1.jpg

Mondhatnánk, hogy használjunk JASO FD-s olajat és nem lehet baj. Ez így is van egyébként, annyi, hogy ezt a minősítési szintet csak 2004-ben fogadták el, így kedvenc két ütemű motorunk tervezésekor nem valószínű, hogy figyelembe vették, akkor még a JASO FC-s volt a legmagasabb minősítés (sőt, igaziból a motort előbb tervezték mint az 1994-ben elfogadott szabványt ;) )

Ezek alapján én azt mondanám hogy

  • Erősen ajánlott: JASO FD minősítéssel rendelkező 2T motorolajok, már csak azért is, mert ezen teljesítmény szint egyik fő fejlesztése a füstölés csökkentés volt. Ez pedig a környezet védelmi előnyökön túl azt is jelenti, hogy kevesebb lerakodás képződik a kipufogó rendszerben, amely teljesítmény szempontból kritikus a két ütemű motorok esetében
  • Ha nagyon nincs pénzünk, vagy épp elfogyott az olajunk és nem tudunk mást beszerezni akkor még szóba jöhet JASO FC minősítéssel rendelező 2T motorolajok.
  • Minden más kerülendő.

Tehát JASO FB minősítésű motorolajat akkor sem javaslom, ha annak neves gyártója van. Egész egyszerűen a neves gyártó sem azt a teljesítmény szintet lőtte be az adott termékével. Tehát inkább egy alacsonyabb márka presztissel rendelekző JASO FC/FD-s olaj, mint egy nagyon márkás, de alacsonyabb minősítésű olaj.

(A márkák megítélése nagyon szubjektív. Szerintem mindenkinek megvannak a maga kedvencei és tuti tippjei. Viszont a minősítés során egzakt fizikai értékeknek kell megfelelnie az olajnak amit minimálisan tudnia kell. Ezért előbbivel szemben ez utóbbira biztosan támaszkodhatunk)

Ígyekeztem összeszedni ezek alapján, hogy a nagyobb gyártók mely termékei felelnek meg a fentiek alapján az egyes kategóriáknak. Biztos nem teljes a lista, de nem is az a célja. Viszont cél volt, hogy a lista megkönnyítse, hogy mely olajokkal lehet próbálkozni. A lentiekben ez alapján ABC sorrendben sorolom fel ezen keresésem eredményét. (Tehát még csak véletlenül sem próbálok sorrendet felállítani közöttük)

Ajánlott (JASO FD)

Minimális (JASO FC)

Mint látható JASO FC-s olajak már nem nagyon vannak. A legtöbb gyártó ezeket tovább fejlesztette JASO FD szintre.

Szólj hozzá

olaj kétütem nsr